Koronatesti – Yleisimmät kysymykset koronaviruksen kotitesteistä

Koronatesti

Kotona tehtävä koronatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan. Antigeenipikatestejä on saatavilla Protektumin verkkokaupasta. Lue, miten erilaiset kotitestit toimivat, kenelle ne sopivat – ja voiko testin antamaan tulokseen luottaa.

1. Koronatesti – kenelle se sopii? 

Kärsitkö tutuista allergiaoireista etkä tiedä altistuneesi koronavirukselle, mutta haluaisit saada koronatestillä mielenrauhaa ja varmistusta? 

Tai oletko lähdössä esimerkiksi tapaamaan läheisiä tai muuten reissulle?

Nenän etuosasta itse tehtävä koronavirustesti tai sylkitesti voi tuoda pientä mielenrauhaa ja lisää varmuutta läheisten tapaamisiin. Etenkin flunssakausina voi tulla tarve varmistaa, että onko saanut tavallisen flunssaviruksen vaiko kenties koronan. Koronatestin voi tehdä jopa sellaisissa tilanteissa, joissa haluaa suojella muita mahdolliselta koronavirustartunnalta – kuten esimerkiksi juhliin tai suurempiin kokoontumisiin mennessä. Huomoithan, että aikuisen on tärkeää valvoa lasten ja nuorten testin tekemistä. 

Myynnissä oleva, nenän etuosasta otettava Boson Rapid SARS-Cov-2 koronatesti kertoo akuutista koronavirustaudista parhaiten, kun oireiden alusta on kulunut korkeintaan 5 päivää. Testi soveltuu oireellisten sekä oireettomien testaukseen. 

Itsetestaukseen kehitetty DeepBlue-sylkitesti voidaan tehdä mihin aikaan päivästä tahansa, mutta silti aamun ensimmäistä suunestettä on suositeltavinta käyttää näytteenä. Huomioithan, että suuhun ei tule laittaa mitään vähintään 10 minuuttia ennen näytteenottoa. Joten ajoitathan syömisen, juomisen, purukumin käytön sekä jopa tupakoinnin vähintään 10 minuutin päähän sylkitestin tekemisestä.

Kotitestit täydentävät koronatestaamista ja ovat on lisäväline taudin varhaiseen toteamiseen. 12.1.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee omaehtoista koronan kotitestausta erityisesti niille, joille on lieviä koronavirusinfektioon sopivia oireita sekä alle 12-vuotiaille sekä samanaikaisesti heidän vanhemmilleen ja sisaruksilleen. Lisäksi STM suosittelee, että oireettomat koronavirukselle altistuneet tekisivät oireettomien testaukseen soveltuvan koronan kotitestin vähintään kahdesti kolmen päivän välein. Lue lisää STM:n sivuilta. Huomioithan, että vain terveydenhuollossa tehdyllä koronatestillä on virallinen asema, joten kotitesti ei korvaa terveydenhuollon virallista koronatestiä. Kotitestien tekemisen lisäksi alueellisia ohjeistuksia ja viralliseen koronatestiin hakeutumisen periaatteita tulee seurata ja noudattaa.

2. Minulla ei ole koronaviruksen oireita – voinko tehdä koronatestin? 

Kyllä, valikoimamme Boson-kotitestit soveltuvat käyttöohjeen mukaan myös oireettomille. Lisäksi suunesteestä tehtävä niin sanottu sylkitesti DeepBlue ”tikkari” koronapikatesti soveltuu valmistajan käyttöohjeen mukaan sekä oireellisille että oireettomille. Voit tehdä nenänäytteestä tehtävän kotitestin tai sylkitestin riippumatta siitä, onko sinulla koronavirustartunnan oireita tai ei. Huomioithan, että kaikki markkinoilla olevat testit eivät kuitenkaan sovellu oireettomien testaukseen, joten varmistuthan asiasta lukemalla huolellisesti kotitestin käyttöohjeen.

Muista, että jos sinulla on koronaviruksen oireita, sinun on mentävä terveydenhuollon järjestämiin testeihin. Viranomaiset suosittelevat SARS-Cov-2 -kotitestejä täydentämään virallisia koronatestejä.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla on ajantaisaiset tiedot koronavirustestauksen strategiasta ja sitä päivitetään säännöllisesti epidemiatilanteen muuttuessa. 10.12.2021 päivitetyn strategian mukaisesti STM kehottaa laajentamaan kotitestien hyödyntämistä ja ohjeistamaan väestöä kotitestien käytöstä. 

3. Miten koronaviruksen kotitesti toimii? 

Protektumin verkkokaupassa myynnissä oleva Boson SARS-CoV-2 koronatesti on antigeenitesti, joka tunnistaa viruksen pintarakenteita eli antigeenejä. Se siis kertoo, onko elimistössäsi koronavirusta.

Antigeenitestit eivät yleensä tunnista koronavirusta yhtä hyvin kuin PCR-testit, mutta ne havaitsevat kuitenkin yli 85-95 prosenttia PCR-testeissä todetuista tartunnoista.

Itsetestaukseen ja kotikäyttöön soveltuva sylkitesti DeepBlue ”tikkari” koronapikatesti, joka perustuu kvalitatiiviseen membraanipohjaiseen immunomääritykseen ja koronatesti auttaa tunnistamaan SARS-CoV-2 antigeenejä testattujen syljestä.

Nenän kautta otettavalla Medomics SARS-CoV-2 ja Influenssa A/B yhdistelmätesti -kotitestillä pystyt erottamaan, että onko kyseessä koronan vai influenssaviruksen aiheuttama sairaus. Tämä yhdistelmätesti sopii myös oireettomien testaamiseen, jos on epäilys koronan tai influenssan tarttumisesta. Tämä koronan kotitesti osaa erottaa myös kaksi eri influenssatyyppiä, A- ja B-antigeenit.

4. Ovatko koronakotitestit luotettavia? 

Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen ja antigeenitesteillä pytytään tunnistamaan tartunta parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää. Koronaviruksen kotitestiä hankkiessa kannattaa varmistaa, että se on luotettava. THL:n sivuilta kannattaa lukea luotettavan koronakotitestin ominaisuksista.

Yliopiston Apteekin valikoimasta löytyvä Boson SARS-CoV-2 -antigeenipikatesti ja DeepBlue COVID-19-Antigeenin koronatesti (suuneste) täyttävät viranomaisten määräykset ja ovat oikein käytettyinä luotettavia. Näytteenoton ajoittaminen on antigeenitesteillä olennaista, sillä antigeenitestit ovat luotettavimmillaan, kun oireiden alkamisesta on kulunut testistä riippuen korkeintaan 5-7 vuorokautta.

Muista kuitenkin, että mikään testi ei ole sataprosenttisen varma. Kotitestin tuloksen perusteella ei voi tehdä diagnoosia tai hoitopäätöksiä. Negatiivinen tulos ei liioin vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä karanteenista tai eristyksestä. 

THL:n verkkosivuilta löydät lisätietoa niin kotitesteistä kuin tulosten tulkinnasta. 

5. Koronatestin käyttö? 

Koronatesti muistuttaa hieman raskaustestiä. Kotona tehtävän Boson-kotitestin pakkaus sisältää kaikki tarvittavat testivälineet, ja testin voi tehdä kuka tahansa itse. Jos olet epävarma osaatko tehdä testin oikein, voit hankkia kaksi testiä ja tehdä ne molemmat. Varaudu testin tekoon myös nenäliinoin. Aikuisten tulisi valvoa lasten ja nuorten tekemiä testejä. Myös niin sanottu sylkitesti on helppokäyttöinen ja monien mielestä miellyttävämpi vaihtoehto koronan kotitestaukseen.

Testaus Boson-koronatestillä etenee näin: 

 • Varaa aikaa testin tekemiseen reilusti, tuloksen saaminen kestää noin 15-20 minuuttia.
 • Lue huolellisesti valmistajan käyttöohje.
 • Katso tarkka testausaika kellosta.
 • Niistä nenä paperinenäliinaan.
 • Valmistele näytteenottopaikka testin käyttöohjeen mukaisesti. 
 • Näyte otetaan molemmista sieraimista pakkauksesta löytyvällä näytteenottopuikolla.
 • Nenän eritettä sisältävää näytepuikkoa pyöritellään uuttoliuosta sisältävässä uuttoputkessa.
 • Sen jälkeen pipetin tippakärjestä tipautetaan muutama pisara nestettä testilevylle.
 • Positiivinen tulos näkyy testilevylle ilmestyvänä merkkiviivana raskaustestin tapaan noin 15-20 minuutin kuluessa.
 • Kontrolliviiva kertoo, että testi toimii oikein. 
 • Huomioithan, että testin tulos voi muuttua virheelliseksi yli 20 minuutin kuluttua.
 • Huomioi myös, että mikään testi ei ole 100-prosenttisen varma ja monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa tulokseen. Jos epäilet kotitestin tulosta, täytyy sinun hakeutua ammattilaisen tekemään koronatestiin.

Testaus DeepBlue-sylkitestillä etenee näin:

 • Älä syö, juo tai käytä purukumia tai tupakkatuotteita vähintään 10 minuuttia ennen testin tekoa.
 • Testin voi tehdä mihin aikaan päivästä tahansa, mutta suositeltavinta on kuitenkin tehdä testi aamusyljestä.
 • Lue sylkitestin käyttöohje huolellisesti.
 • Pese kädet huolellisesti ennen testausta.
 • Liitä pakkauksen suppilo ja näyteputki yhteen.
 • Ole etäällä muista ihmisistä ja käytä kasvomaskia tai peitä suu ja nenä nenäliinalla, kun yskit. Yski syvään 3-5 kertaa.
 • Sylje suuneste varovasti suppiloon ja tarkasta, että näytettä on riittävästi eli merkkiviivaan asti. Mikäli näytettä on liian vähän, toista edellä kuvatut näytteenottovaiheet, kunnes kuplatonta suunestettä on merkkiviivaan asti.
 • Laita käytetty suppilo bioturvalliseen jätepussiin.
 • Avaa puskuriliuospakkaus ja lisää puskuriliuos kokonaisuudessaan putkeen, jossa on juuri kerätty suuneste. Sulje putki putken kärjellä ja purista putkea varovasti 10-15 kertaa liuoksen sekoittamiseksi.
 • Avaa foliopussi ja ota testikasetti esiin ja aseta se tasaiselle alustalle pöydälle.
 • Tiputa 2 tippaa liuosta testikasetin näytekuoppaan (S).
 • Käynnistä ajanotto ja lue testitulos 15 minuutin kuluttua. Huomioithan, ettei testitulosta saa tulkita enää 20 minuutin jälkeen.
 • Muistathan, että mikään testi ei ole 100-prosenttisen varma ja monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa lopputulokseen. Jos epäilet sylkitestin tulosta, hakeudu ammattilaisen tekemään koronatestiin.

6. Voinko tehdä koronatestin yksin?  

Boson-testin ja DeepBlue-sylkitestin voi hyvin tehdä itsekseen, eli et tarvitse kaverin apua. Aikuisten tulee kuitenkin valvoa lasten ja nuorten tekemiä kotitestejä.

7. Miten saan työnnettyä puikon riittävän syvälle nenään?

Boson-kotitestissä näyte otetaan nenän limakalvolta 2,5 senttimetrin syvyydestä, joten sen ottaminen ei ole kovin vaikeaa. Näytepuikon kärki on pehmeä ja monet kokevatkin kotitestin ottamisen hyvin paljon miellyttäväksi, kuin ammattilaisten syvemmältä nenästä ottaman näytteen PCR-testiä varten. Mikäli nenään työnnettävä pehmeä vanupuikko tuntuu vastenmieliseltä testaustavalta, niin kannattaa tutustua sylkinäytteestä tehtävään pikatestiin.

8. Osaako maallikko varmasti käyttää koronatestiä oikein?

Valikoimamme itsetestaukseen kehitetyt kotitestit ovat helppokäyttöisiä – tarvitset vain hiukan huolellisuutta ja sorminäppäryyttä. 

Tässä Boson-koronatestin kohdat, joissa on syytä olla erityisen tarkkana:

 • Boson-testiä tulee säilyttää 4-30 °C lämpötilassa sinetöidyssä alkuperäispussissa, joten huolehdithan, ettei testi pääse missään vaiheessa jäätymään talvipakkasillakaan!
 • Testi tulee käyttää huonelämpötilassa (15-30 °C). Jos testiä on tilapäisesti säilytetty viileämmässä tilassa (alle 15 °C), anna sen seistä normaalissa huoneenlämmössä 30 minuuttia ennen käyttöä.
 • Lue käyttöohje ja noudata sitä huolellisesti.
 • Niistä nenäsi kunnolla paperinenäliinaan ennen näytteen ottamista.
 • Varmista, että saat näytepuikkoon riittävästi nenän eritettä. Näytepuikon liian hellävarainen pyörittely ei riitä irroittamaan luotettavaa näytettä nenän limakalvoilta, joten pyörittele näytepuikkoa huolellisesti nenässä luotettavan tuloksen saamiseksi.
 • Tee testi heti näytteenoton jälkeen ja lue tulos ohjeessa annetun ajan mukaisesti. Tulos saattaa muuttua virheelliseksi, jos tulos luetaan myöhemmin.

Tässä DeepBlue-koronatestin kohdat, joissa on syytä olla erityisen tarkkana:

 • AllTest-testipakkausta tulee säilyttää 2-30 °C lämpötilassa. Huomioithan, ettei testi saa talvellakaan jäätyä! 
 • Tee testi tuoreesta, juuri otetusta sylkinäytteestä.
 • Varmistu, että kuplatonta suunestettä on vähintään putkessa merkittyyn viivaan asti. Mikäli suunestettä on ensimmäisen yskimisen seurauksena liian vähän, toista yskiminen ja kerää lisää kuplatonta sylkeä, kunnes sitä on vähintään merkkiviivaan asti.
 • Avaa testikasetin foliopussi juuri ennen näytteen tiputtamista testikasetille.
 • Älä tulkitse testin tulosta 20 minuutin jälkeen.

Täältä löydät kaikki valikoimassa olevat koronatestit.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *